sreda, 17. avgust 2011

Matej Hočevar in njegova kuhna 1. del

Najprej sva imeli v mislih le še en običajen intervju in predstavitev Matejeve strasti do kulinarične kreative ter ustvarjanja zdravih jedi. Toda na koncu se je obisk sprevrgel v zelo zadoščene gurmanske potrebe, velike, navdušene oči in "waaaaaw!". Vtis, ki ga je nad nama pustil Matej, je bogat z navdihom, začinjen z entuziazmom in prepoln navdušenja. 

Matej Hočevar, eden od šefov gym-a, kjer trenirava - Vigor Ground, poslovnež, športnik, nogometaš, prevajalec, gurman, brat, trener, popotnik ... S svojo zgodbo, ki naju je hudo navdušila se bo predstavil v 2. delu, tokrat pa predstavljava njegovo strast do kuhanja in ustvarjanja zdravih jedi. Žal nama je, da jedi niste mogli poskusiti ... hmm, no ali pa tudi ne.

Matej in njegovi recepti



Recepte za juho z dodatki in glavno jed, s katerima nama je postregel, je Matej tudi sam napisal in poslal še isti dan. Tukaj so njegovi zapisi:

Melonin gazpačo

Za 3 osebe (Trapez + jest) sem potreboval:

2 velika sočna paradižnika
1 veliko melono
šopek poprove mete
1 limono
1 majhna čebula
poper
sol
olivno olje
balzamični kis

Najprej izdolbemo melono, odstranimo peške in narežemo na koščke v posodo. Enako naredimo s paradižniki, se pravi jih izdolbemo, narežemo na koščke in dodamo v posodo k meloni, skupaj s čebulo. S paličnim mešalnikom zmiksamo, dokler ne dosežemo želene strukture (brez koščkov). Dodamo olivno olje, limonin sok, sol, poper ter balzamični kis. Še enkrat zmešamo in postavimo v hladilnik za 1 uro. Tik preden postrežemo, dodamo nadrobljeno oz. sesekljano poprovo meto, ki jo lahko nadomesti tudi bazilika. Za estetski učinek juho serviramo v izolbeni meloni. Po želji juhi dodamo še nasekljane oz. mlete mandlje.

Poleg juhe smo v skladu z "raw" principom predjedi postregli kolobar albuminske skute z Bovškega, ovitega v tanke rezine v deviškem oljčnem olju marinirane bučke, prav tako z domačega vrta iz Posočja. Za piko na i pa še tanko rezino nekvašenega rženega kruha ...








Kvinojina "rižota" z bučkami, jurčki in kozjim sirom

Ker smo ugotovili, da imamo popoldan še vsi pred sabo trening oz fizično aktivnost, smo se strinjali, da bo lahka hrana ostala rdeča nit obiska Trapeza, zato sem postregel "rižoto", kjer je bila glavna sestavina kvinoja, ki ima veliko boljšo hranljivo vrednost kot riž.

Spet sem za 3 lačna usta skupaj zmetal naslednje:

150g kvinoje
1 večjo buč(k)o
1 manjši jajčevec
1 večji jurček
100g kozjega sira
olivno olje
2 majhni čebuli
šopek bazilike
sol
poper
mešanica mediteranskih začimb

Na kokosovi masti sem prepražil čebulo ter ji hitro dodal še nasekljane bučke, jurčke in jajčevec. Prepražil sem dobrih 5 minut, posolil, popopral, dodal še začimbe, ter posul s kvinojo. V naslednji fazi je treba jed malo več mešati in polivati z vodo, da se nam zadeva ne zasmodi. Kvinoja se bo tako počasi kuhala cca 15-20 minut, odvisno od količine vode, ki jo dodajate. Čisto na koncu v ponev zdrobimo kozji sir (jaz sem uporabil mladega) in čez natrgamo baziliko. Po želji dodamo še nekaj kapljic olivca in zmagamo!




Organski kakav (levo) in matcha, japonski zeleni čaj v prahu (desno)

Buriti pasta iz Brazilije


Buriti je južnoameriška palma, na kateri uspevajo sadeži, buriti plodovi z visoko dozo vitamina C. Iz njih izdelujejo sokove, marmelade, sladoled; na sliki je buriti pasta, ki jo je Matej dobil iz Brazilije. Komaj čakamo, da nastane nekaj okusnega izpod njegovih rok!


Več o Mateju boste lahko izvedeli v 2. delu intervjuja, ko bo Trapez pokukal še v njegovo zgodbo ... 

Ni komentarjev:

Objavite komentar