ponedeljek, 1. avgust 2011

Izlet na obalo: fizioterapija

S soboto sva zakorakali v teden počitka od najinih ustaljenih treningov - CrossFit & WL - in zato danes skočili na obisk v Izolo, kjer sta naju pogostila dva bodoča magistra kineziologije; dipl. fizioterapevt Matej Voglar in dipl. kondicijski trener Borut Fonda aka. Polonin bratc. 


Razlog obiska: boleč križ in boleča rama + nabiranje poučnega gradiva za blog Trapez

Pot iz Ljubljane naju je naprej vodila do None - Polonine babice, ker je to namreč ustaljen del obiska slovenske obale. Kosilo, kavica, francoski rogljiček in fotoalbum z zgodbicami družine Fonda so bili predpriprava za nadaljnje znanstveno-športne-zdravstvene dogodivščine, ki so naju čakale.

Tam naju je pričakal Borut in naju povabil k sebi domov, kjer sva se odločili, da potrebujeva podlago za "šport kot znanost" dan, ki je pred nama. S fotobranjem sva predelali lep kupček knjig, 8 sekund na stran, 10 minut na knjigo ... hec.


Po uvodu v teorijo je sledil sprehod po Izoli in prihod v Dom dva topola, kjer naju je po fizioterapevtsko pogostil Matej. Če se vsaj malo bolj resno posvečaš športu, te vsake toliko časa muči kakšna nevšečnost aka. bolečina. Ker sva svojih imeli enostavno povedano "poln kufr", sva se odločili, da je čas za napad oziroma kot sva spoznali kasneje - trdno, redno delo in disciplino pri dopolnilnih vajah.

Po načelih kinezioterapije in delno tudi manualne terapije sva ugotovili s pomočjo Mateja, da:

TADEJA
samodiagnoza: bolečina v križu
diagnoza: Križ - obraba fasetnih sklepov
terapija: potencialni izogib DL-ja oz. vaje mrtvi dvig, krepitev stabilizatorjev trupa (dopolnilne vaje), kineziotape čez križ




POLONA
samodiagnoza: bolečina v levi rami in roki
diagnoza: nestabilni rami, utesnitveni sindrom in (pre)raztegnjena rotatorna manšeta 
terapija: krepitev infraspinatusa z dopolnilnimi vajami, lepša, bolj pokončna drža



Obe sva prejeli zalogo vaj, ki jih morava izvajati za krepitev šibkejših delov, ki povzročajo težave. Kombinacija izloacijskih vaj in propriocepcije je tako postala temelj tedna počitka, ki bo (upajmo) rastel naprej v redno in resno utrjevanje (izvajanje), predvsem pa preprečevanje poškodb. 

Po priporočilih sva spotoma kupili še Antinevralgin - kremo, ki se uporablja za sprostitev mišic po športnih aktivnostih, za nego otrdelih mišic in sklepov ter za utrujene in težke noge. Trenutno mi greje trapeze in lahko rečem, da je občutek zelo prijeten. Žal pa se dobi le v obalnih lekarnah. Za malo več kot 6 evrov. 


Po razvajanju s kinezioterapijo sva skočili še do Boruta, da smo skupaj na preprost način strnili vtise in nato ...skok nazaj v Ljubljano. 

Na pomoč sta nama priskočila:
Matej Voglar, dipl. fizioterapevt in strokovnjak za živčno-mišična obolenja
Dom dva topola
Borut Fonda, dipl. kond. trener
www.borutfonda.com

... do naslednjič, T & P. 

3 komentarji:

  1. A sta fotobralki? O tem sem mnogo slišal in če je od tega vsaj 67% res, je to fantastično :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Sva poskušali bit :) ni delovalo. :P

    OdgovoriIzbriši
  3. Polona posodi mi mal tvojga bratca za inštrukcije ŽMOGA:)POzdravček ex sošolcu aka FONDA (zlo fajn dečko)

    N.

    OdgovoriIzbriši