sreda, 27. julij 2011

Kozmetični vodnik za frej dneve

Na dneve, ko nimaš treninga, pomeni, da si frej. Ok, uradno. Ampak to tudi pomeni, da cel dan ne veš, kaj sam s sabo. In ker veš, da niti najmočnejša trma tuki na svetu ne stre resnice, da je počitek obvezni del procesa napredka pri vadbi, se nekako naučiš preživeti. 

Na te frej dneve na veliko občutiš:
- svojo navezanost na gibanje, ker ti je prav na ta dan odvzeto,
- utrujenost, ki ima čas in tudi dovoljenje, da vzbrsti,
- zaskrbljenost, ker skoraj zagotovo na novo odkriješ kakšno zakrčeno mišico, trigger točko ali enostavno, eno zmedo med mišicami, vezmi in sklepi,
- dolgčas, nekoristnost, bluzenje ... in jasno, cel seznam dela za faks & službo, ki ga prestavljaš zadnje par dni (no 1,5 leta).

Ok ... ampak! Če je šport res tvoj lifestyle, potem veš, da so ti dnevi temelj zdravja, napredka in tudi varne vadbe. Zato jih izkoristiš kolikor ... se ti pač da.

Poleg vseh klasičnih ritualov (spanje, hrana, raztezanje, joga ... ) je fajni del frej dnevov tudi kozmetična nega utrujenega telesa.

Nekaj pripomočkov:


Boleče mišice in sklepi 
Iz družbe hladilnih/grelnih gelov mi je všeč le ice power warm (hot) gel, ker mi edini »sede« in razdražena mesta pomirja. Edino kar me moti je dejstvo, da ob potenju na treningu, zna zelo peči koža in to kljub temu, da je bil gel nanesen tudi do 10 ur prej.  Od hladilnih občasno uporabim F23, pa še to le takoj oz. prvo uro po treningu. Tukaj se pač držim pravila »kar mi sede«.
(! Po uporabi si roke res dobr` umijte, ker če ne bo panika)
Ne pozabite, da sicer vsi ti geli zelo iritirajo kožo – izsušujejo, zato je simple mleko za telo fajna dodatna oprema.


Dlani, stopala
Za dlani, ki so bile večkrat potunkane v vedro magnezija in so nato oprijemale karkoli valjastega, je super, da uporabljate kremo, ki kožo nahrani. Top kremca je tale v kovinski škatlci. Gre za karitejevo maslo, ki izjemno nahrani kožo. Vendar je predpogoj, da si suho, odvečno povrhnjico najprej »odbrusite«. Najlažje boste to storili po tuširanju, ko bo koža mehkejša. No, po karitejevem maslu boste tudi lepo dišali (mmm sploh jasmin je lep) in je zato v poletni sezoni super tudi za celotno telo. Kožo omehča in nahrani. Za fante obstaja tudi brez vonja. Trgovina Organique pri Robovem vodnjaku v Lj. Če vam ne diši maslo, ker je precej mastno, mi je huda tale krema za diabetike od Alverde (DM štacunce). Izjemno hranljiva z nežnim naravnim vonjem pinije, ki je super tudi za stopala, saj kožo lepo razneži in nahrani. (spet, najprej odstranite odmrlo povrhnjico s pilco) Za nego po športu so mi precej bolj všeč hranljive kreme, kot le vlažilne. Tole nego stopal in dlani je potrebno vzdrževati kar vsak dan. V primeru, da si dlani ranite, uporabite najprej kremo Bepanthen plus (Lekarne).


Hladnilne gel vrečke, ki jih lahko tudi pogrejete, dobite najceneje v Mullerju. Za nekaj okoli 90 centov, se mi zdi. Hranim jih v hladilniku in ne v zmrzovalniku, ker mi je zamrznjena vrečka premrzla. Uporabljam jih izključno po treningu (1- 2 uri) in pustim na bolečem, oteklem mestu ležati cca. 15 minut, dokler se ne »odmrazijo«. Izjema so kolena, ki včasih dobijo hladilno gel vrečko tudi čez dan. V skrajnih primerih, lahko uporabite tudi zamrznjeno zimsko zalogo iz skrinje: zrezek, jagode, grah ...


Še ena neprijetna težava so odrgnine med nogami (stegni), recimo pridelane pri teku, hoji ... Najboljša preventiva so pajkice, lahko pa poskusite tudi z zelo mastno kremo ali maslom (karitejevo malo gor) ali celo otroškim pudrom. Koža mora ostali mastna ali suha. Za kurativo pa Bepanthenol (mleko, najdete v lekrani).

Ranjene, razbite, potolčene goleni imam verjetno itak samo jaz, zato ... puste to, to so bojne rane. (Bepenthen plus, če vam gredo zelo na živce.)

Opekline od športanja na soncu zdravite z Bepanthenol-om (mleko iz lekarne) ali 100 % aloe vera gelom.

Ne da se mi več .... naslednjič.

Polona.

Ni komentarjev:

Objavite komentar