petek, 30. september 2011

Slane ajdove palačinke s puranom

Opa, sori za pauzo, ampak trenutno se ves fokus za tipkanje in sestavljanje besedil usmerja v diplomo. Natančneje dve diplomi. Eno arhitekturno in eno grafično, zato je najina odsotnost seveda opravičena. Ampak nekaj dni nazaj mi je spet "zasedlo" kuhanje s fotkanjem, zato ... evo, dober tek. 



Uporabila sem sestavine, ki so počivale v omarah in hladilniku. Najprej so bile na vrsti palačinke, ki so brez jajc, ker jih na žalost nisem imela, ampak vi jih le uporabite.
Sestavine za palačinke:
(za 3 palačinke)
1 jogurtov lonček ajdove moke
1 dl korenčkovega soka
himalajska sol
1 jajce
voda ali radenska - dolijte je toliko, da dobite enakomerno gosto zmes
kokosovo maslo (z njim pomažite ponev)
teflonska ponev

Palačinke specite počasi na rahlem ognju in z občutkom. Nič hudega, če uporabite gostejšo zmes, ker malenkost bolj debele palačinke lepo ustrezajo k nadevu iz mesa.


Info: Kokosovo maslo danes dobite že povsod. Večinoma lahko izbirate med cenejšimi (cca. 2e, Nusset iz Maxija, Eden iz vseh drugih marketov) ali malo dražjimi, eko hladno-stiskanimi in deviškimi (Cobio - Maxi, Mercator, bio štacunce ... od 6 - 12e). Za peko je bolj pripraven cenejši, ker ga res porabite le malenkost, medtem ko za šejke, namaze, "na žlico" ... pa ostala hladno-stiskana, saj so tudi surova prav okusna. Zakaj je tako super za peko? Ker za razliko od večine rastlinskih virov, vsebuje nasičene maščobe, ki med segrevanjem ne tvorijo nevarnih transmaščobnih kislin. Med ljudstvi tropskih otočij že dolgo velja celo za vir zdravja in bogastvo zdravih maščob (o ja, kljub temu, da so le-te nasičene).
Če kokosovega masla nimate pri roki, ga zamenjajte z navadnim maslom. Enostavno, nisem pristaš peke in segrevanja rastlinskih olj aka olivno, sončnično, bučno ... 




Kaj pa nadev?
Doma na Gorenjskem sem staršem ukradla res najbolj okusno puranje meso vseh časov. Res. Gre za zrezke prekajenih stegen purana iz Hoferja, ki imajo sicer zvrhan kupček aditivov, vendar za občasno uživanje ni hud`ga. Jasno kamot lahko uporabite tudi navadne puranje prsi, ampak zamujate kulinarični mjami-mjami.
Sestavine:
2 puranja zrezka
himalajska sol (ščepec)
poper
zelena paprika
rdeča paprika
feferon (čili)
sveža bazilika
sveže riban parmezan

Meso narežite na zelo, zelo tanke trakove, solite, popoprajte in popecite na teflonski ponvi. Seveda spet na kokosovem maslu. Medtem na majhne koščke narežite zelenjavo.

Ko je meso pečeno, ga zmešajte z zelenjavo in baziliko ter potresite po palačinki. Dodajte še malo naribanega parmezana, ravno za piko na i ter zvijte palačinko v rolco.


Pečico ogrejte na 180 stopinj, nadevane palačinke pa razporedite v pekač, jim dodajte še malo sveže ribanega parmezana ter približno 15 minut gratinirajte v pečici.


To je to. Dober tek. Predvsem ne se preveč obremenjevati s postopkom, recept ima 1000 in 1 možno rešitev, zato kar kreativno in zabavno v kuhno.

Polona.

Ni komentarjev:

Objavite komentar